E-sport – en voksende sport

e-sport

E-sport har begynt å bre om seg også i Norge, og noen livnærer seg nå av å spille dataspill. For de fleste er e-sport fortsatt en hobby, men også det norske miljøet vokser raskt, og det finnes til og med en egen utdanning for norske e-sportsutøvere. Mange norske spillere kan måle seg med de beste i verden.

Den største organisasjon for e-sport i dag er ESL og burde være første stopp for den som er ute etter å lære mer, samt se store kamper i reprise.

Norske spillere

Det er enkelte spill som brukes ekstra ofte innen e-sport. Dette er blant annet spillene League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Starcraft 2, Dota 2 og Hearthstone, samt noen få andre kreative innslag. E-sport utøves ved at spillerne møtes over nettet for å konkurrere, og de beste kjemper så mot hverandre på en arena, med mange tilskuere både tilstede og foran skjermen hjemme eller på puben. I Norge har Telenorligaen som mål å få fram gode norske lag og enkeltspillere. Laget Demise ble årets vinnere av ligaen, etter å ha slått laget BX3 i finalen i Counter-Strike. I spillet League of Legends, var det laget nDurance som vant årets Telenorliga. Gamer.no er en bra nettside å besøke dersom du vil følge med på norsk e-sport. Du kan også lese mer om Telenorligaen på denne nettsiden.

dreamhack

Norske spillere konkurrerer ikke bare i lag. Noen av dem konkurrerer også som enkeltutøvere. En av de norske spillerne som har hevdet seg internasjonalt er Kristoffer Marthinsen (TargA). Han spilte StarCraft 2, og kom helt til semifinalen under turneringer DreamHack Open, som ble arrangert i Valencia. Han slo blant annet sørkoreanske Song (HerO) Hyeon Deok, som er en anerkjent spiller på verdensnivå. Kristoffer er nå pensjonert, men en annen norsk favoritt i Starcraft, Snute, er å se i pågående konkurranser, der han de siste årene har hatt en lei tendens til å komme på andre og tredje plass, aldri helt til topps, hver gang han deltar.

Asiatiske spillere

hong-kong-china-three-asian-womenDet er nettopp i Asia, i land som Sør-Korea, Japan og Kina, at man finner de aller beste e-sportsutøverne. Disse landene satser stort på e-sport og de beste spillerne får sponsoravtaler som andre idrettsutøvere. Dermed kan de leve av å spille. De beste spillerne sikrer seg også millioner i inntekt når de vinner store turneringer. Spillerne har imponerende resultater. Ta for eksempel sørkoreaneren Park Sung-Joon, som har klart hele 818 tastetrykk i minuttet i spillet StarCraft 2. For å klare det trykket han 13 ganger i sekundet, dermed kan man virkelig kalle ham en sprinter innenfor e-sport. Og her er det snakk om målrettede, fornuftige valg, ikke bare tilfeldige tastetrykk. Slike raske spillere trenger også raskt internett. Skal man hevde seg innen e-sport, nytter det ikke å komme med en treg nettforbindelse!

I Sør-Korea er e-sport landets favorittsport, og elever kan ta utdannelse innen e-sport helt opp til universitetsnivå. I Norge har det blitt opprettet e-sportslinjer på flere folkehøgskoler, men det er et stykke fram til Norge har like mange muligheter for e-sportspillerne som Sør-Korea.

Profesjonell nettpokerspiller

Bertrand ”ElkY” GrospellierDet er ikke bare innenfor dataspill det finnes profesjonelle spillere. Mange spillere verden over lever av å spille nettkasinospill. Poker er et av de mest lønnsomme spillene dersom man skal leve av denne typen spilling, og en spiller som har valgt en slik karriere, er franske Bertrand ”ElkY” Grospellier. Han spilte tidligere i den koreanske StarCraft-ligaen, før han valgte å fokusere på poker. Nå spiller han for PokerStars, og kan møtes på turneringer på nettet. Både pokerspillere og e-sportsutøvere trenger gode strategier for å gjøre det bra, og spillerne studerer mye strategi.

Ingen sær sport for spesielt interesserte

E-sport er kanskje fremdeles litt ukjent for mange eldre nordmenn, men internasjonalt er det svært mange som enten spiller e-sport eller følger e-sport på TV eller nett-TV. I 2014 var det mer enn 89 millioner fans verden over, og dette tallet forventes å nærme seg 150 millioner om et par år. Da den internasjonale finalen i spillet League of Legends ble spilt i 2014, var det flere seere enn under finalene i NBA, Wimbledon og NHL. Spillerne kan bli store stjerner og får reklameinntekter for å jobbe på spillmesser og lignende. Norske TargA levde av å spille i to år, før han valgte å fokusere på utdanning.